Bez pieczenia · Naleśniki, placuszki · Uncategorized

Placuszki z serka wiejskiego

20171007_231646
Placuszki na obiad mają jedną fajną zaletę, zawsze można zrobić je w innej odsłonie. Te wyjątkowo przypadły mi do gustu, bo choć są pełnoziarniste, wychodzą bardzo miękkie i dobrze nadają się na szybki obiad na uczelnię 😉 Zamiast cytryny, można użyć pomarańczy, a dodając dodatkowo korzenne przyprawy uzyskamy jesienną wersję…czyli jak zawsze, pełna dowolność 🙂

Skład:
– 170g serka wiejskiego
– 3 jajka
– 60 g roztopionego i przestudzonego masła
– 60g mąki pszennej razowej
– 1,5 łyżki cukru
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka skórki otartej z cytryny
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta cynamonu
– szczypta soli

W jednej misce umieszczamy serek, żółtka, masło, sok z cytryny i miksujemy blenderem aż do uzyskania gładkiej masy, Następnie dodać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i cynamon i znów zmiksować. Wmieszać skórkę z cytryny.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy.
Niewielkie porcje smażyć na lekko natłuszczonej patelni do złotego koloru.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz